Poradniki

Inulina – czym jest i jakie niesie właściwości dla zdrowia?

Inulina, zwana naturalnym prebiotykiem, to składnik coraz częściej znajdujący zastosowanie w kuchni. Liczne zdrowotne właściwości inuliny sprawiają, że cieszy się ona coraz większą popularnością. W czym tkwi jej sekret? Do czego można ją stosować, aby cieszyć się jej zaletami? Zachęcamy do poznania odpowiedzi w poniższym artykule.

Inulina – właściwości zdrowotne

Inulina jest rodzajem węglowodanu, który występuje w wielu roślinach, w tym w korzeniach cykorii, buraka cukrowego i topinamburze. Jest to rodzaj błonnika pokarmowego, który nie jest trawiony przez nasz układ pokarmowy, jednak stanowi doskonałą pożywkę dla korzystnych bakterii jelitowych. Warto podkreślić, że inulina ma wiele korzyści zdrowotnych: po pierwsze, działa jako naturalny prebiotyk, czyli substancja, która wspiera wzrost i rozwój zdrowej flory bakteryjnej w jelitach. Korzystne bakterie jelitowe odgrywają ważną rolę w przewodzie pokarmowym podczas procesach trawienia, wchłaniania składników odżywczych i wzmocnienia układu odpornościowego. Przykładowo, codziennie dodawana inulina do kawy może zatem pomóc promować wzrost dobrych bakterii, utrzymując tym samym równowagę mikroflory jelitowej. Inulina może również wspierać kontrolę wagi. Ponieważ jest niskokaloryczna i nie jest trawiona, dodanie inuliny do diety może powodować uczucie sytości i i zmniejszać apetyt, co przyczynia się do utraty wagi lub utrzymania jej na zdrowym poziomie.

Czy chorując na cukrzycę można stosować inulinę?

Właściwości prebiotyczne to jednak nie wszystko. Dodatkowo, inulina może pomóc w regulacji poziomu glukozy we krwi. Ponieważ nie jest trawiona, nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi tak jak inne węglowodany. Z tego powodu może być ona szczególnie korzystna dla osób z cukrzycą lub insulinową rezystancją. Składnik ten ma również właściwości obniżające poziom cholesterolu. Przeprowadzone dotąd badania wykazały, że regularne spożywanie inuliny może pomóc zmniejszyć poziom „złego” cholesterolu (LDL) i zwiększyć poziom „dobrego” cholesterolu (HDL), przyczyniając się do ochrony mięśnia sercowego i układu krążenia.

Zastosowanie inuliny – kiedy i jak ją stosować?

Inulina ma nie tylko wiele korzystnych właściwości dla zdrowia, ale też może być szeroko stosowana na co dzień jako dodatek do różnych potraw i napojów w celu promowania zdrowej mikroflory jelitowej i poprawy trawienia. Zaletą tego składnika są też właściwości żelujące, przez co doskonale sprawdza się jako dodatek do domowych dżemów, które oprócz dostarczenia wspaniałego smaku będą też dbać o odporność organizmu.

Jednym ze sposobów na codzienne spożycie inuliny jest na przykład dodawanie jej do swojego ulubionego napoju. Wystarczy dodać średnio jedną łyżeczkę inuliny do szklanki soku owocowego, herbaty czy kawy – dzięki temu, że nie ma ona wyraźnego smaku, nie zmieni znacząco smaku napoju, a jednocześnie dostarczy organizmowi korzystnych substancji wspierając mikroflorę jelit. Inulinę można również z powodzeniem stosować jako dodatek do różnych potraw, dodając ją np. do jogurtu, musli, zupy lub sałatki, gdzie jej właściwości prebiotyczne pozwolą ograniczyć ryzyko rozwoju chorób zapalnych jelit.

Aby uzyskać maksymalne korzyści ze spożycia inuliny, zaleca się regularne jej stosowanie. Wystarczy codziennie spożywać odpowiednią ilość inuliny, aby czerpać korzyści dla swojego zdrowia. Pamiętajmy jednak, że każdy organizm jest inny, dlatego warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed rozpoczęciem suplementacji inuliną, szczególnie jeśli cierpimy na jakiekolwiek problemy zdrowotne. W przypadku braku przeciwwskazań, inulina przyjmowana wraz z innego rodzaju zdrową żywnością może stać się cennym składnikiem wspierających prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

 

Artykuł sponsorowany

Możesz również polubić…

0 komentarzy

  1. ambrika says:

    Oo nie znałam takiego czegoś

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *